Mijn week vrijwilligerswerk in Lesbos

Lesbos januari 2019

Hi, ik ben Alain, eigenaar van MediaMonkeys. Ik gebruik deze news-pagina voor één keertje heel egoïstisch voor mezelf. Ik ben namelijk van 5 t/m 13 januari naar Lesbos gegaan om hier vrijwilligerswerk te doen. Hiervoor diende ik geld in te zamelen, ongeveer 1.200,-. Dit heb ik gedaan binnen mijn LinkedIn en Facebook netwerk. Ik schrijf deze blog om iedereen die mij heeft gesteund bij het inzamelen van het benodigde geldbedrag om vrijwilligerswerk in Lesbos te kunnen doen een beeld te geven van mijn week. Om te beginnen wil ik jullie uiteraard allemaal nogmaals onwijs bedanken. Ik heb super veel mensen blij kunnen maken, thanks! 🙂

Daarnaast wil ik, voordat ik losbrand met m’n verhalen, iedereen graag aanraden om dit een keer te doen, hands on! Ik ben zelf met de stichting because we carry gegaan, maar ook movement on the ground is een super toffe organisatie om in Lesbos je steentje bij te kunnen dragen, just do it!

Ik probeer overigens in dit verhaal onze activiteiten afgelopen week zoveel mogelijk te ondersteunen met beeld, maar gezien de personen op het kamp beter niet herkenbaar in beeld kunnen komen (sommige zijn op de vlucht en worden nog steeds gezocht door bijvoorbeeld de Taliban) kan dit helaas niet altijd. De mensen die wel herkenbaar op de foto’s staan, heb ik hiervoor goedkeuring gevraagd toen ik de foto maakte.

Om te beginnen even voor de beeldvorming, wij zijn een week actief geweest op Kara Tepe. Dit is een kamp waar 1200 vluchtelingen verblijven en waar de omstandigheden in verhouding redelijk goed zijn. Ongeveer 20 km verderop ligt kamp Moria. Wanneer je ‘kamp Moria’ intypt op google krijg je al vrij snel in de gaten dat de omstandigheden hier onmenselijk zijn. Vrijwilligersorganisaties mogen hier van de Griekse autoriteiten maar beperkt hulp bieden, omdat het kamp een afschrikwekkend effect moet blijven hebben op nieuwe vluchtelingen. In onze week lag de focus van Because We Carry meer op Kara Tepe, waardoor wij niet op kamp Moria zijn geweest. Wel zijn we een aantal keer langs kamp Moria gereden die week. Dit was al meer dan voldoende om de verschrikkelijke sfeer die daar heerst te zien en te voelen..

Gedurende de week stonden voor ons een aantal activiteiten centraal, de belangrijkste hiervan was het uitdelen van het ontbijt. Daar is ook het grootste deel van ons ingezamelde geld naartoe gegaan. Elke ochtend startte we om 07:30 met het klaarmaken/vullen van de bolderkarren om het ontbijt mee rond te brengen. Het kamp is namelijk opgedeeld in 6 secties met iets van 40 iso-boxes per sectie. Hierin leven tussen de 3 en 9 personen, over het algemeen vaak gezinnen met kleine kinderen. Tussen de afbeeldingen staat een schema van het ontbijt dat iedereen iedere gezin iedere dag kreeg. Tijdens alle voorbereidingen voor het rondbrengen en tijdens het rondbrengen zelf kregen we iedere ochtend hulp van 10 à 15 enthousiasten jongens/mannen van het kamp. Na het vullen van alle bolderkarren kreeg iedereen uit ons team een eigen ‘sectie’ om het ontbijt rond te brengen, met daarbij ondersteuning van 2 van de jongens.

Lesbos
Lesbos

Lesbos Lesbos

Lesbos

Lesbos

 

Lesbos

Na het ontbijt splitsten we het team op om verschillende activiteiten te ondersteunen. Opties hierin waren: sporten met de mannen van het kamp, helpen in het theehuis (engels praten met mensen, zodat zij dit kunnen oefenen), helpen met het inplannen van afspraken in de barber-shop of kids activiteiten. Maar de eerste dagen heb ik mij vooral bezig gehouden met het opknappen van de fietsen. Alle dames en heren die namelijk helpen met activiteiten op het kamp hebben een aantal extra mogelijkheden. Zo mogen zij bijvoorbeeld fietsen huren/lenen, maar inmiddels was de bike-shed al een tijdje gesloten omdat bijna geen enkele fiets meer te gebruiken was. We zijn dus volop banden gaan plakken, standaarden en fietsbellen gaan bevestigen, sloten gaan kopen, etc. Dit voelde echt onwijs nuttig en prettig om te doen.

Lesbos

Lesbos Lesbos

Terwijl ik hiermee bezig was kwamen er regelmatig kinderen vragen om bijvoorbeeld hun banden op te pompen en zadeltjes van hun fiets vast te zetten. Op een gegeven moment kwam er ook een man van ongeveer 60 jaar oud aangelopen. Hij duwde een rolstoel met daarin zijn zoon (denk ik) met een verstandelijke beperking vooruit. Ik had behoorlijk wat gereedschap buiten liggen, waarmee ik de fietsen aan het opknappen was. De man wees naar de voetensteuntjes van de rolstoel, die stonden namelijk nét iets te laag, waardoor ze de hele tijd over de stenen heen ‘schraapten’. Ik hielp hem om met 2 steeksleutels de voetensteuntjes een stukje omhoog te zetten, waardoor hij vervolgens super dankbaar weer verder op pad ging. Ik bedacht me dat ik me nog niet vaak zo nuttig heb gevoeld met zoiets eenvoudigs..

Lesbos

Lesbos Lesbos

De eerste ochtend ben ik met de boys gaan sporten. Het team dat ons voor was gegaan hadden van hun extra budget fitness attributen aangeschaft, echt een top idee! Elke ochtend kan iedereen een uurtje gebruik maken van deze spullen. Ik moet uiteraard ook meedoen met de warming-up, buikspieroefeningen en met de bench-press. Leuk om te zien was ook dat de rollen al aardig verdeeld waren. Er waren duidelijk een aantal personal-trainers aanwezig, die mij vol overtuiging lieten zien welke oefeningen ik het beste kon doen. En ik kon mijn techniek volgens hen ook duidelijk nog verbeteren! 😉

Lesbos

Aan het begin van de week zijn we ook een middagje gaan kijken bij het ‘life jacket graveyard’. Een indrukwekkende berg met reddingsvesten. Op het moment dat je daar staat, besef je een klein beetje hoe ongelooflijk veel mensen de oversteek van Turkije naar Lesbos hebben gemaakt. In 2015 waren dat er bijvoorbeeld 400.000… En wanneer je dan tussen al die reddingsvesten ook behoorlijk wat kapotte bootjes ziet liggen, snap je ook gelijk dat er een aanzienlijk deel van de bootjes de overkant niet veilig heeft kunnen halen. Ik blijf het soms wat lastig vinden om je voor te stellen dat ‘as we speak’ er wellicht een bootje met een capaciteit voor 40 personen, gevuld met 80 personen gewoon zinkt. En dat dit dan niet de eerste, en waarschijnlijk ook niet de laatste zal zijn. Maar helaas is dit dus wel gewoon realiteit..

Lesbos Lesbos Lesbos Lesbos

Verder hebben we ons op het kamp nuttig kunnen maken door de barbers/kappers te ondersteunen. Een aantal maanden geleden is er namelijk een barbershop gemaakt/neergezet op het kamp door een groep kappers. Zoals je op de foto’s kunt zien ziet deze shop er echt méga tof uit! De shop is geopend van maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 16:00. Onze rol was voornamelijk het inplannen van afspraken, checken of mensen optijd kwamen (dit was vaak nogal een ding voor ze, haha), en daarnaast heb ik uiteraard ook zelf even plaatsgenomen in de stoel van één van de barbers! 🙂

Lesbos

Lesbos Lesbos Lesbos Lesbos

De week heb ik zaterdag afgesloten met een heerlijk potje voetbal. Van tevoren werd in een speech door een Afrikaanse jongen van het kamp even heel duidelijk benadrukt dat niemand wint door het maken van de meeste goals, maar juist door het hebben van de meeste lol. Ik vond het echt bijzonder om te merken hoe zoveel culturen, achtergronden, leeftijden en persoonlijkheden verbonden werden door een potje voetbal. Iedereen gaat met super veel respect met elkaar om, iedereen gaat op in het moment en je merkt dat zorgen gewoon even niet bestaan, top!

Lesbos

Iedereen die steun heeft geboden met een financiële bijdrage wil ik graag nog even extra bedanken. Alle mensen waren echt oprecht super blij met alle ontbijtjes gedurende de week. Al het geld dat over was hebben we overgemaakt naar Because We Carry. Zij gaan hiermee een leuke plek creëren voor de jonge jongens op kamp Moria. Ik zal op mijn social kanalen binnenkort de updates van Because We Carry delen wanneer deze online komen. Maar ter indicatie hieronder de foto’s van de plek die zij hebben gefixt voor vrouwen op kamp Moria.

 

Ik hoop dat ik iedereen op deze manier een beeld heb kunnen geven van mijn week in Lesbos. Als er mensen zijn die overwegen om ook een week in Lesbos aan de slag te gaan, schroom dan niet om mij een mailtje te sturen wanneer je nog vragen hebt: alain@mediamonkeys.eu.