Hoe zorg je voor interactie en reacties op je blogs?

Het is niks nieuws, je blogs worden wel gelezen maar er wordt nauwelijks of niet gereageerd. Je bent zeker niet de enige die dit overkomt. Maar hoe zorg je er nou voor dat je lezers wél gaan reageren en interacteren met elkaar?

Onze monkeys hebben al aardig wat ervaring met het schrijven van blogs. Onder het genot van een lekker banaantje hebben ze een paar tips voor je opgesteld, waarmee je gegarandeerd meer reacties krijgt op je blogartikelen.

Stel vragen en laat lezers meedenken

Eindig je blog met een vraag over het onderwerp. Op die manier zet je je lezers onbewust aan het denken, waardoor je lezers vervolgens worden getriggerd om een reactie te plaatsen.

Reageer!

Reageer op de reacties van je lezers en ga het gesprek aan. Blijf variëren in je berichten en de personen waarop je reageert. Het kan zijn dat je enkele vaste fans hebt die altijd een reactie plaatsen, maar reageer ook is op die ene nieuwe persoon.
Reageer niet alleen op reacties, maar ook op de blogs van anderen. Zorg wel in beide gevallen dat je reactie nuttig is en inhoud heeft. Zeg dus niet alleen maar: ‘Leuke blog!’, maar laat zien waarom jij het de moeite waard vond om op de blog/reactie te reageren. Het kan zijn dat je na een tijdje te veel reacties krijgt om overal op te reageren. In dat geval kun je een frequentie aanhouden van ongeveer 5 reacties per 25 berichten.

Maak reageren makkelijk

Zorg ervoor dat het voor je lezers makkelijk is om snel een reactie te plaatsen. Moet je bijvoorbeeld als lezer eerst inloggen of een account aanmaken? Dan is de kans vele malen kleiner dat er gereageerd zal worden. Kijk dus of je dit uit kan zetten. Zorg ook dat je blog mobielvriendelijk is, zodat hij makkelijk te lezen is op een mobiel apparaat en dat de lezer ook dan makkelijk een reactie achter kan laten.

reacties en interacties op je blog

Doe iets met de ideeën van je lezers

Krijg je verzoekjes van je lezers of je wilt schrijven over een bepaald onderwerp? Doen! Zie je een reactie van een lezer die het heeft over een bepaald onderwerp? Pak het op! Je bent dan ook al zo goed als verzekerd van één reactie, namelijk van degene die het verzoek deed. Daarnaast geeft dit je lezers het gevoel dat ze worden gehoord en wordt het voor hun makkelijker om ergens naar te vragen.

Zou je zelf reageren op je blog?

Stel jezelf de vraag of jij zou reageren op de blog. Als dit niet het geval is, geeft dat aan dat je blog nog wat werk nodig heeft en je de tekst wat aantrekkelijker zal moeten maken. Vergeet niet de call to action!

Voor je het weet krijg je met deze kleine veranderingen steeds meer reacties op je blogs. Ga jij de tips gebruiken? Ja toch? Peanuts!