De gebruiksvriendelijkheid van jouw website

Je hebt er vast wel eens wat over gehoord, gebruiksvriendelijkheid. Een ander woord ervoor is usability. Je zou denken dat er voldoende rekening gehouden wordt met de gebruikers van je website. Maar dit valt soms nog wel eens tegen, daarom lees je in deze blog hoe je dit kan testen!

Het testen van de gebruiksvriendelijkheid

De definitie van gebruiksvriendelijkheid is dus dat het draait om het effectief en efficiënt, maar ook snel en makkelijk bereiken van je doel

  1. Bepaal het doel;

Wat wil je leren van de gebruikers van de test? Stel een doel op voor jezelf. Bepaal het doel van de test voordat je een test opzet.

  1. Bepaal hoe je het wilt testen;

Voordat er bepaald wordt welke soort test er uitgevoerd wordt, bepaal je wat je wilt testen en waar. Dit is afhankelijk van de doelgroep, tijd en geld. Een gebruikersvriendelijke website voldoet namelijk aan alle gebruikersbehoeften.

gebruiksvriendelijkheid

  1. Bepaal de doelgroep;

Het maken van persona’s helpt hierbij. Persona’s zijn fictieve representaties van mensen uit de doelgroep. Als een gebruiker gemakkelijk uit de voeten kon op jouw website, dan zal hij je sneller terugkeren. Daarnaast is de kans aanwezig dat hij na een prettige gebruikerservaring ervaren heeft.

  1. Bepaal de hoeveelheid deelnemers;

Het is moeilijk om een standaard hiervoor te creëren. Het hangt af van een aantal factoren zoals de diversiteit van de doelgroep. Een standaard van minimaal 4 testpersonen als doelgroep rendabel.

  1. Maak het testplan;

In dit plan staat alles wat je nodig hebt om de test te doen. De belangrijkste elementen van een testplan zijn: het doel, de onderzoeksvraag; welk probleem wordt onderzocht et cetera.

  1. Start de test!

Test de gebruikerstest altijd. Nu kun je beginnen met het verzamelen van data. Je kunt gaan uitblinken ten opzichte van concurrenten. Het is algemeen bekend: een eerste indruk maak je maar één keer.

 

Herken je het probleem of toch nog benieuwd naar meer informatie, zoals de overeenkomst van gebruiksvriendelijkheid en online marketing? Aarzel dan niet langer en neem contact met ons op. Wij kunnen je makkelijk helpen!