Wat is de Scrum methode?

De afgelopen jaren is het gebruik van de Agile Scrum methode toegenomen. Van grote- tot kleine bedrijven, in allerlei sectoren en branches wordt de Scrum methode toegepast. Maar, wat is de Scrum methode precies? Wij leggen dit graag aan jou uit!

Scrum methode

Wat is de Scrum methode?

Scrum is een effectievere en flexibelere manier van werken die voor het team mogelijk maakt projecten op een productievere wijze op te leveren en problemen snel op te merken.

Met de Scrum methode wordt er gewerkt met zelfsturende teams die bestaan uit verschillende specialisten, ook wel, Scrum rollen genoemd. Degene die het proces begeleidt, wordt de Scrum Master genoemd. De Scrum Master zorgt ervoor dat het team zich aan de regels houdt en efficiƫnt kan doorwerken.

Het team en de Scrum Master werken voor de Product Owner, die fungeert tussen de klant en het team. De taak van de Product Owner is dan ook om de eisen en wensen van de klant te waarborgen en deze door te geven aan het team.

Hoe werkt de Scrum methode?

We beginnen met een sprint die een tijdsperiode van ongeveer 2 tot 4 weken aanduid. Een sprint begint met een planning en eindigt met een review. Per project verschilt ook hoeveel sprints er nodig zijn. Om de taken binnen een sprint goed uit te voeren, is onderling overleg tussen de teamleden heel belangrijk! Om er voor te zorgen dat het team goed overlegd vindt er dagelijks een Daily Scrum plaats. Een Daily Scrum is een meeting aan het begin van de dag die maximaal 15 minuten duurt. Tijdens de meeting beantwoord iedereen de volgende vragen:

1) Wat heb ik kunnen doen sinds de vorige meeting?

2) Wat ben ik van plan te gaan doen tot de volgende meeting?

3) Loop ik ergens tegen aan waar ik hulp bij nodig heb?

Na elke sprint wordt er een deelproduct opgeleverd, waarna er een evaluatie volgt. Er is ook ruimte voor feedback vanuit de klant. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat het functioneren van het team steeds beter wordt. Daarnaast kan er ingespeeld worden op eventuele aanpassingen. Na de review volgt de volgende sprint

Wanneer gebruik je de Scrum methode?

De Scrum methode wordt vaak gebruikt wanneer de klant nog niet precies weet hoe bepaalde taken aangepakt moet worden of wanneer er veel verandering wordt verwacht tijdens de processen.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over Scrum? Neem dan contact met ons op!