Auteursrecht op content, hoe zit dat eigenlijk?

Content wordt dagelijks gebruikt door iedereen over de wereld in allerlei vormen. Voor je bedrijf of gewoon voor de lol, je zult altijd te maken hebben met een aantal rechten en rechtsgebieden. Ben je benieuwd naar waar je op moet letten en wat je kan doen? Lees dan snel verder, want in deze blog gaan we hier dieper op in.

Wat is content?

Content is een ander woord voor inhoud. Of het nou gaat om foto’s of teksten op een website, met alle soorten content krijg je te maken met het auteursrecht. Je mag inhoud van anderen niet altijd kopiëren en plakken, maar waar moet je opletten en wat mag wel?

Inspiratie uit andere halen, dat mag!

Het is niet verboden om je door een ander te laten inspireren. Ideeën en stijlen mogen gewoon worden overgenomen, want daar zit geen auteursrecht op. Let alleen op dat je geen Copycat wordt, blijf origineel en zoek naar een creatieve oplossing.

Citeren doe je zo

Naast geïnspireerd worden door andere, kan je ook iets citeren van een ander. Als je dit doet moet er wel een geschikt doel zijn, zoals bijvoorbeeld een aankondiging. En vergeet daarnaast de bronvermelding niet!

Met een licentie mag alles

Oftewel met toestemming mag alles, dat noem je ook wel een licentie. Dus wil je geen risico nemen zorg dan dat je de content krijgt van de ander op een rechtmatige manier. Daarna kan je de content gebruiken op elke manier die jij wilt. Let alleen wel op dat je die toestemming krijgt van de rechthebbende en niet van bijvoorbeeld de geportretteerde.

Kortom, je hebt altijd te maken met het auteursrecht als je content gebruikt. Wil je toch wel iets overnemen van een ander? Doe het dan door middel van inspiratie uit andere halen, het citeren van een ander of zorg dat je toestemming krijgt van de rechthebbende.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of opmerkingen met betrekking tot het auteursrecht op content? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!